Parroquia Sant Feliu de Cabrera de Mar

Parroquia Sant Feliu de Cabrera de Mar
Dibuix de Felix Albajes

dissabte, 22 de juny del 2013

9.6.13 Miquel Ramón Fuentes aconsegueix el Premi Bellarmino en la seva Tesis


Premi Bellarmino
02/06/2013
 
 
 
 
 
Mn. Miquel Ramón Fuentes és formador del Seminari Conciliar de Barcelona i professor de la Facultat de Filosofia de Catalunya (URL). Aquest curs ha defensat la tesi doctoral, titulada El concepte de funció en biologia. Marc teorètic i estudi d’un cas, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (PUG). El 15 de maig va rebre el Premi Bellarmino, que atorga cada any aquesta institució a les dues millors tesis: una de teologia i una de la resta de facultats i instituts de la PUG.

Què és el Premi Bellarmino?
El nom li ve del cardenal Roberto Bellarmino, un dels primers rectors de la PUG. La meva tesi, de filosofia, pertany al segon grup.

Què tractes a la tesi?
La tesi intenta establir algunes categories per al diàleg entre la filosofia i la biologia. Proposo un exemple de biologia molecular on, tot analitzant-lo des del punt de vista de la filosofia, ens permet veure com la biologia no es redueix exclusivament a les característiques físiques i químiques dels seus components materials, sinó que és necessari també un ordre, una estructura formal que és relativament independent de la matèria, però absolutament necessària per a la seva funcionalitat.

És possible l’entesa entre la ciència i la fe?
Sí que ho és. La fe i la ciència no es contraposen, sinó que són dues formes complementàries de mirar la realitat. Són dos mètodes diferents d’aproximar-nos al món. Passa com amb un quadre: podem limitar-nos a examinar químicament els colors de la seva superfície o bé fer una passa enrere i admirar l’obra en tota la seva esplendor. Un mètode no anul·la l’altre; al contrari, l’enriqueix.

Entrevista realitzada per Òscar Bardají al formador del Seminari Conciliar de Barcelona i professor de la Facultat de Filosofia de Catalunya, Mn. Miguel Ramón,  per al Full Dominical del diumenge 9 de juny.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada