Parroquia Sant Feliu de Cabrera de Mar

Parroquia Sant Feliu de Cabrera de Mar
Dibuix de Felix Albajes

dilluns, 5 d’agost del 2013

30.6.13. Homilia predicada per el pare Manuel Miras i Soler. Diumenge XIII.


DIUMENGE TRETZÈ  (30-VI-2013)
Un fill, per primera vegada, anava amb el seu pare caminant per les muntanyes. De sobte, el fill va caure, es va fer mal i va cridar: "aaahhh!" Va sentir una veu que repetia: "aaahhh!"
Amb curiositat, el nen cridà: "Qui ets tu?" Va rebre de resposta: "Qui ets tu?" El nen enfadat, va cridar: "Covard!" Va rebre de resposta: "Covard!" Va mirar al seu pare i li va preguntar: "Què passa?" El pare va somriure i li va dir: "Fill meu, para atenció".
I llavors el pare cridà a la muntanya: "T'estimo!" La veu va respondre: "T'estimo!" De nou  cridà: "Ets un campió!" La veu va respondre: "Ets un campió!" El nen cada vegada estava més sorprès, no entenia res. Llavors el pare li va explicar: "Mira fill meu la gent això l’anomena ECO, però en realitat és la VIDA.
LA VIDA et torna tot el que tu dius o fas ...
Si desitges més amor en el món, has de crear més amor al teu voltant. Si vols més respecte en el teu grup, has de ser més respectuós amb tothom. La vida et donarà de tornada exactament allò que tu li has donat".

Oi que és bonica aquesta paràbola? La vida no és una coincidència. És un reflex de nosaltres mateixos. La nostra vida és un reflex de les nostres accions. Això s'aplica a tots els aspectes de la vida.

Ara fitxem-nos en l’Evangeli d’avui. Jesús camina cap a Jerusalem.  "Els jueus no tenen tracte amb els samaritans" (Joan 4,9). Jesús envia uns missatgers per aconseguir allotjament. "Però els samaritans no van voler acollir-lo, perquè s'adonaven que es dirigia a Jerusalem". Aquest rebuig va fer que dos dels deixebles més propers a Jesús tinguessin una reacció que no és estranya del tot al nostre món: "Quan els deixebles Jaume i Joan van veure això, li van dir :-Senyor, ¿vols que ordenem que baixi foc del cel , i que acabi amb ells? Però Jesús es girà i els renyà".
Els criteris d'aquests dos deixebles estaven molt lluny dels criteris que van guiar a Jesús en les seves decisions importants. Moltes vegades les nostres reaccions davant d'un mal rebut, és tornar-lo fins i tot augmentat. Paguem amb la mateixa moneda. Creiem que una injustícia es pot esmenar amb una altra injustícia.
Un foc no es pot apagar tirant més benzina. Penso en les reaccions de molts països del món davant d’una tragèdia. Penso en els grups que busquen la justícia social amb la violència de les armes, el segrest, el narcotràfic.
Penso en els poderosos que es defensen 'dels violents creant i patrocinant grups armats al marge de la llei. Penso en el que passa en les relacions entre les parelles, entre els companys de treball o d'estudi.
Seguir Jesús és el cor de la vida cristiana. L'essencial. No hi ha res més important o decisiu. Però no resulta fàcil seguir un Senyor que ens convida a respondre al mal fent el bé  Per això, Lluc descriu a continuació tres petites escenes que reforcen aquesta dificultat:

En la primera escena. Un dels que l'acompanyen se sent tan atret per Jesús que pren ell mateix la iniciativa: «Us seguiré pertot arreu on anireu». Jesús li respongué: «Les guineus tenen caus, i els ocells, nius», però el Fill de l’home no té on reposar el cap». Seguir Jesús és tota una aventura. Ell no ofereix als seus seguretat o benestar. No ajuda a guanyar diners o adquirir poder. Seguir Jesús és "viure fent camí", sense instal·lar-se en el benestar i sense buscar un fals refugi en la religió. Una Església menys poderosa i més vulnerable no és una desgràcia. És el millor que ens pot passar per purificar la nostra fe i confiar més en Jesús.
En la segona escena. Un altre està disposat a seguir-lo, però li demana complir primer amb l'obligació sagrada de «enterrar el seu pare». La resposta de Jesús és desconcertant: «Deixa que els morts enterrin els seus morts: tu vés a anunciar el Regne de Déu».
Obrir camins al regne de Déu treballant per una vida més humana és sempre la tasca més urgent. Res ha de retardar la nostra decisió. Ningú ens ha de retenir o frenar. Els "morts", que no viuen al servei del regne de la vida, ja es dedicaran a altres obligacions religioses menys urgents que el regne de Déu i la seva justícia.
I la tercera escena. Al que vol acomiadar-se de la seva família abans de seguir-lo, Jesús li diu: «Ningú que mira enrere quan ja té la mà a l’arada no és apte per al Regne de Déu” No és possible seguir Jesús mirant cap enrere. No és possible obrir camins al regne de Déu quedant-nos en el passat. Treballar en el projecte del Pare demana dedicació total, confiança en el futur de Déu i audàcia per caminar després dels passos de Jesús.

El seguiment no és fàcil. No l’oblidem: El ressò de la vida ens retornarà el que fem o diguem.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada